SSB analyse: 2018
SSB analyse gir kunnskap om viktige sosiale, økonomiske, demografiske og kulturelle endringer i det norske samfunn.
Artikler
-
Norskfødte barn av innvandrere har lavere sysselsetting
I aldersgruppen 25-39 år har norskfødte med innvandrerforeldre lavere sysselsetting enn resten av befolkningen. Én av årsakene er at en større andel menn i denne gruppen bare har grunnskole. Kvinnene som lever i parforhold med barn, er heller ikke fullt så yrkesaktive som andre kvinner med familie.
-
Få selvstendig næringsdrivende er avhengige av kun én enkeltkunde
Her til lands er 174 000 mennesker selvstendig næringsdrivende, og de aller fleste har flere ben å stå på. Likevel er det en debatt om hvorvidt noen selvstendig næringsdrivende i praksis jobber som om de er ansatte, siden de har bare én enkeltkunde. Blant de få som er avhengige av én enkeltkunde har 2 av 5 høyere utdanning.
-
Leaser hybrid, eier elbil
Personbilparken i Norge var 23 prosent større i 2017 enn i 2008, og førstegangsregistrerte biler er stadig oftere eid av leasingselskaper. Om sjåførene «leier eller eier», er ofte avhengig av typen drivstoff.
-
Hvorfor er det vanskeligere for innvandrere å komme i jobb?
Innvandrere har vanskeligere for å komme i arbeid enn resten av befolkningen, og en større andel innvandrere er dermed arbeidssøkende. Det er også mange som ikke er med i offentlige registre, slik at vi ikke kan følge dem i arbeidsmarkedet.
-
Potensial for flere funksjonshemmede i arbeid
Blant funksjonshemmede har andelen sysselsatte holdt seg nokså stabil i en årrekke, men mye tyder på at det er mulighet for at flere kan komme i arbeid.
-
Kvinner og menn i helseyrker møter mest vold og trusler
Én av ti utsettes for vold, trusler eller seksuell trakassering på jobb. Kvinner rammes oftere enn menn, men både menn og kvinner i helse- og sosialsektoren er mer utsatt enn andre. Det er oftest pasienter og klienter som står bak handlingene.
-
Brattere trapp til lønnstoppen
Fra slutten av 1990-tallet og frem til i dag har avstanden mellom de høyeste og laveste månedslønningene blitt betydelig større. I gjennomsnitt må en person med jobb i laveste lønnsgruppe jobbe i nesten fire måneder for å motta like mye som en gjennomsnittsperson mottar på bare en måned i høyeste lønnsgruppe.
-
Tyngre vei inn på arbeidsmarkedet for unge med lav utdanning
Andelen blant lavt utdannende unge som er i arbeid og utdanning, er gått ned fra 74 prosent i 2008 til 64 prosent i dag. Det er nå færre av de jobbene som har vært vanlige blant unge med lav utdanning, og konkurransen om disse jobbene har blitt hardere.
-
Formuesulikheten øker
Data fra skattemeldingene og andre kilder viser at det er stor ulikhet både i fordelingen av boligformue og annen formue i Norge. Ulikheten har økt de siste årene; først og fremst fordi familiene med de største formuene har økt sin andel av totalformuen. Sammenligning av formuesutviklingen for ulike generasjoner tyder på at 68-generasjonen, født rundt 1950, har trukket vinnerloddet.
-
Frå global klimavinnar til lokal forureinar
Ved tusenårsskiftet gjorde teknologiske forbetringar dieselmotoren til eit alternativ til bensinmotoren, og i 2007 gjekk åtte av ti nye bilar i Noreg på diesel. I 2017 var dieselbilens del 20 prosent. Kva er forklaringa på at dieselbilane har svinga slik i popularitet?
-
Hva hindrer studenter i å dra på utveksling?
Til tross for at Norge er på europatoppen i studentutveksling, opplever mange studenter vanskeligheter ved et utenlandsopphold. Mangelfull informasjon, økonomiske bekymringer og det å være borte fra venner og familie er blant forholdene som avholder to tredjedeler av norske studenter fra å studere utenlands.
-
Liten konkurranse mellom arbeidsinnvandrere og flyktninger på arbeidsmarkedet
Arbeidsinnvandrere har i liten grad utkonkurrert flyktningene på arbeidsmarkedet. En viktig forklaring er at de to innvandrergruppene har svært forskjellig yrkeskompetanse og dermed deltar på ulike områder av arbeidsmarkedet.
-
Kortere pasientlister, lengre arbeidsdager?
Ved utgangen av 2017 var det i gjennomsnitt 1100 pasienter for hver fastlege i Norge, 6 prosent færre enn i 2010. Både antallet fastlegeavtaler og antall årsverk i allmennlegetjenesten har økt raskere enn folketallet. Samtidig rapporterer legene om at arbeidsmengden deres har økt mye.
-
Det har gått i bølgjer
Det siste tiåret har fiskarane årleg teke opp mellom to og tre gonger så mykje fisk som i mellomkrigsåra. Tida imellom har vore prega av overfiske, bestandskollaps og fleire og strengare forvaltingstiltak, men ikkje minst effektivisering og ei rivande teknisk utvikling.
-
Ansetter flere innvandrere fra EU enn fra resten av verden
Norske virksomheter ansetter stadig flere innvandrere. Det er særlig innvandrerne fra EU-land som står bak økningen. Andelen innvandrere fra Afrika og Asia i virksomheter har vist liten endring siden 2008.
-
Tjener bedre enn foreldrene
Mange norskfødte med innvandrerforeldre har mer utdanning og har derfor gjerne også høyere inntekter enn foreldrene. Særlig tydelig er dette for dem med bakgrunn fra India og Vietnam.
-
Store inntektsforskjeller blant norskfødte med innvandrerforeldre
Norskfødte med innvandrerforeldre har gjennomgående lavere inntekter enn jevnaldrende uten innvandrerbakgrunn. Inntektene varierer imidlertid mye når en grupperer etter foreldrenes landbakgrunn.
-
Dyrere tannlegepasienter
De siste årene har behandlingsutgiftene i den offentlige tannhelsetjenesten økt. Det er det blitt flere årsverk tannleger og tannpleiere, men det behandles i gjennomsnitt færre pasienter. Hva skyldes denne utviklingen?
-
Karakterer og grunnskolefravær kan påvirke fraværet i videregående
Ikke uventet er det en klar sammenheng mellom dårlige karakterer og stort fravær i grunnskolen og fraværet elevene senere har på videregående.
-
Hvorfor spriker boligprisindeksene til Eiendom Norge og SSB?
Boligprisindeksene til Eiendom Norge og SSB måler på hver sin måte prisutviklingen på brukte boliger på landsbasis. Her får du vite hvorfor indeksene spriker.
-
Hvordan gikk det med dem som sluttet i petroleumsnæringene?
Av dem som sluttet i petroleumsnæringene første halvår 2016, var 57 prosent i jobb et halvt år senere. Andelen i jobb var minst i Rogaland.
-
Lettere å kombinere arbeid og tidlig pensjon i privat sektor
Sysselsatte i pensjonsalderen kombinerer arbeid og pensjon på ulike måter. Andelen som tar ut pensjon tidlig, er større i privat enn i offentlig sektor, og større blant menn enn blant kvinner.
-
Hvilke studenter er mest fornøyde med undervisningen?
65 prosent av studentene i Norge er fornøyde eller svært fornøyde med undervisningskvaliteten, men forskjellene er store. Studentene er mest fornøyde på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og på Norges Handelshøyskole.
-
Lønnstakerne på korttidsopphold mer konjunkturutsatt
Tilstrømningen av arbeidskraft etter utvidelsen av EU, påvirkes av den økonomiske utviklingen, både i Norge og i innvandrernes hjemland. Særlig tydelig er dette for dem som jobber her kortere enn seks måneder.
-
Nedgang i sysselsettingsandelen på grunn av flere eldre?
Én vanlig forklaring på de siste årenes nedgang i sysselsettingsandelen er at befolkningen stadig blir eldre. Siden 2003 har aldringen i befolkningen trukket sysselsettingsandelen ned med rundt 2,7 prosentpoeng. Framover ventes aldringen av befolkningen å få mindre betydning.
-
Endring i arbeidsstokken ga utslag på lønnsveksten
Lønnsveksten i oljenæringen fra september 2015 til september 2016 var på 1,6 prosent, men skyldes utskifting av ansatte i næringen. De som var i næringen begge år hadde i gjennomsnitt ingen lønnsvekst i denne perioden. De som gikk over til andre næringer, gikk ned i lønn.
Samfunnsspeilet har fra 1.1.2018 gått inn i SSB analyse.
ISSN 2535-4817
Artikler i SSB analyse kan ikke uten videre tas som uttrykk for Statistisk sentralbyrås oppfatning.
Redaksjon
-
Signe Vrålstad
E-post: signe.vralstad@ssb.no
tlf.: 45 25 42 62
-
Ola Lotherington Vestad
E-post: ola.vestad@ssb.no
tlf.: 40 90 25 02
-
Erik Fjærli
E-post: erik.fjaerli@ssb.no
tlf.: 92 23 79 97
-
Mari Lande With
E-post: mari.lande.with@ssb.no
tlf.: 98 43 36 65
-
Thomas Bjørnskau
E-post: thomas.bjornskau@ssb.no
tlf.: 41 66 83 19
-
Randi Johannessen
E-post: randi.johannessen@ssb.no
tlf.: 40 23 80 63